4. december lavede vi en lampe

jeg beklager forsinkelsen af gårsdagens låge, men ingen pakkekalender uden internet, hvilket min computer mente at jeg ikke havde i går aftes. Undskyld, men så er der jo 2 i dag.

Projektet kan virke afskrækkende, fordi vi skal rode med strøm, men det er slet ikke så svært og du ender med sådan en fin lampe:

Jeg har lavet en guide til dig der forklarer hvordan du skal gøre skridt for skridt:

Her er et tværsnit af en almindelig ledning. Yderst (det gule lag) sidder der et lag gummi, som beskytter de 2 ledninger, en ledning består af. De er også beskyttet af et lag gummi i hver sin farve, så du kan kende forskel på, hvilken ledning hører til hvor, men det er ikke så vigtigt i dag. Ledningen, som transporter strømmen, er kobberet inden i det farvede gummi og det som du skal sørge for er forbundet rigtigt til skruerne.

Til projektet skal du bruge en hyldeknægt i træ, en stikprop, ledning, fatning og en klemmenibbel, som er den lille sorte dims, der ligger midt i billedet. De kan enten købes med gevind eller uden, hvor gevindet købes ved siden af. Jeg havde en uden gevind til og ligge, så jeg nøjes med gevindet. En klemmenibbel er til at aflaste samlingen af ledningen inde i fatningen og holde sammen på tingene, så de ikke bliver rykket fra hinanden.

Hyldeknægten har 4 forborede huller til montering, men de er ikke store nok til at trække ledningen i gennem, så du skal bruge et bor som passer ned i det forsænkede hul og er større en ledningens diameter, så du kan bore hullet ud og dermed gøre plads til ledningen.

Så borer du og pudser hullet af for evt. splinter, så det bliver fint.

Så skal vi i gang med monteringen: skil stikproppen fra hinanden ved at løsne skruen. Så skal du måle er lille stykke ledning af, som skal afisoleres dvs. have fjernet gummiet, så kobberet kommer frem og kan forbindes til metallet, som skal ind i stikket i væggen. Jeg synes at det er nemmest med en kniv. Jeg ridser ledningen hele vejen rundt, som en avokado og så bukker jeg ledningen, for så kan jeg se, hvor der skal snittes mere i gummiet, så det slipper. Når du kan se den blå og brune ledning hele vejen rundt, kan du trække det yderste gummi af som en handske. Nu gentager du processen på hver af de små ledninger, så du ender med er resultat som det, på billedet i nederste højre hjørne.

 

De to pinde sidder løst i deres huller og der sker ikke noget ved, at de falder ud, faktisk er det lidt nemmere at tage dem af og skrue dem på ledningerne end at sidde og bikse med at på alle de små kobbertråde ind i hullet og blive der, mens du skruer – ja, ja far, jeg ved godt det ikke er sådan man gør, men det her er til folk, som ikke er lige så dygtige som dig!

Pindene sættes tilbage i stikproppen, hvor du tog dem ud. Inden i sidder der også en hvid plade. Den er til at spænde ledningen fast i stikproppen, så den kan tåle at du hiver i ledning, når du trækker det ud af stikket. Her skal hele ledningen ind under.

Nu skal du tråde ledningen gennem de 2 huller du borede og ikke noget med at springe dette skridt over! Det er jo ikke til at få ledningen gennem hullerne, når fatning er monteret. Så trækker du klemmeniblen og toppen af fatningen på ledningen – husk at vende dem den rigtige vej. Fatningen består af tre dele en “kuppel,” et “rør” og en monteringsplade, hvor ledningen skal skrues fast. Afisolér ledningen som du gjorde til stikproppen og skru en ledning fast i hvert hul på pladen.

Så trækker du i ledningen, så nibbel og kuppel kommer ned på plads. Skru røret på kuplen – der kommer nok nogle kliklyde, men bare rolig, du har ikke ødelagt noget. Det er bare pladen, som hopper i hak. Til sidst strammer du skruen på niblen og så er det bare sætte en pære i og klappe dig selv på skulderen. Du har nemlig lavet din helt egen lampe, rejs dig op og tag bifaldet!

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s