farvel rod – hej frihed

Et hjem skal ikke være så ryddeligt, at man ikke kan se, hvem der bor der, men heller ikke så rodet at man ikke kan finde det man står og skal bruge. Rod dræner dig for energi, humør og glæde.

I bogen »Farvel rod – hej frihed« foreslår oprydningseksperten Lena Bentsen, at man starter på oprydningen ved at se sig omkring og finde tre hjemløse ting: F.eks. noget, man har flyttet rundt på mange gange, eller som måske er blevet sat i vindueskarmen eller på en hylde, fordi man ikke aner, hvor man ellers skal gøre af det. Og hvis man stadigvæk ikke ved det, så er det ud. Hun giver også råd til det svære rod, det som er forbundet med følelser og derfor sværere at skille sig af med:

Gaver: De bliver givet i den bedste mening, men både gaver og taknemlighed har en udløbsdato. Husk selv kun at give gaver med byttemærke eller gaver, der kan nydes, som flasker, chokolade eller blomster.

Arvegods:
Hvis tingene ikke gør dig glad, så giv dem væk, sælg dyre ting eller smid ud.

Minder: Barnets første hue, bamser, festsange, rejsebrochurer, postkort osv. Gem kun minder der gør noget godt for dig. Og hvis de alligevel bare ligger i en kasse på loftet, har de intet formål.

Dyre fejlkøb: Også den dyre skindfrakke har en udløbsdato, hvis frakken aldrig kommer på. Det samme gælder halvfærdige hobbyprojekter som strikketøj.

Bøger: Gem kun bøger du gerne vil eje for evigt og gerne vil læse igen. Lad andre få glæde af resten.

Fotos:
Barber samlingen ned til et minimum og smid alle utydelige, skæve og billeder uden et egentligt motiv ud. Skriv bag på de resterende billeder, hvem der er på, og hvornår det er taget og læg dem i arkivkasser.

IT-udstyr: Gør det til en vane at gemme alle løsdele og manual i plastpose og skriv dato og model udenpå, når der anskaffes ny mobil og andet udstyr. Smid gammelt IT-udstyr ud. Ingen får brug for det.

Når det er sagt, så skal det selvfølgelig også siges at streng minimalisme ikke er for alle. Ligegyldigt hvor trendy en mode er så er det ikke sikkert at det er noget du føler dig tilpas med.

Hvis du snarere føler for at leve dit liv mere boheme-agtigt-rodet »på den fede måde«, så handler det om at stå ved det. Træd dog frem og sig velkommen til dine gæster og lad være med at sige: “undskyld, at her roder – at jeg har ikke haft tid til at rydde op.” For det du dermed gør, er at slå dig selv i hovedet og sige, at du skulle have gjort det anderledes, At du ikke er god nok. I det øjeblik, du undskylder, underspiller du dig selv, og det er dårligt for dit selvværd.

Reklamer

, , ,

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s